Verslagen Stedeke kookt!

Onze sponsoren:
 
   Ouderraad 
 
Vervolg kookles groep 6 | dinsdag 10 mei

Op dinsdagochtend 10 mei hadden we alweer de derde kookles van Jonne.  De moeder van Jelle , de oma van Sophie en juf Geja hielpen gelukkig ook een handje mee. We hebben crÍme brulťe, gemarineerde appel en een jus van rood fruit gemaakt. Daarvoor moesten we weer wegen, meten, snijden, roeren, ruiken, proeven, samenwerken, overleggen en op het laatst natuurlijk...smullen maar.  We vonden het heerlijk!

      klik hier voor nog meer foto's.

 
Kookles groep 7 | 18 april

Op maandag 18 april hebben wij onze eerste kookles gehad. We hebben een heerlijke soep gemaakt. De kok heeft eerst voorgedaan hoe wij de ingrediŽnten moeten snijden, daarna zijn we in groepjes aan het werk gegaan. Elk groepje heeft zijn eigen soep gemaakt. Het was heerlijk!

   
 
Vervolg kookles groep 2 | vrijdag 15 april

Ook vanochtend zijn er weer heerlijke pannenkoeken en appeltaarten gebakken. Bij deze willen we Geja Jansen, Jacco Touw, Geja Lesschen en alle hulpouders hartelijk bedanken, het was super geregeld!
 
        
Groep 1 kookt weer! | dinsdag 12 april

Gisteren mochten de kinderen van groep 1 hun kookschort weer aan. We zijn de ochtend gestart met een proefpalet. Op het dienblad stondenbakjes met diverse ingrediŽnten. Zo waren er drie verschillende soorten kazen, wat fruit en groentes. In de klas hadden we van te voren de afspraak gemaakt: we proeven alles, want anders weet je ook niet hoe het smaakt.Sommige dingen vonden we heel lekker, andere dingen smaakte wat minder lekker... Het was heel mooi om te zien, dat de wat onwennige gezichten helemaal opfleurden bij een aantal ingrediŽnten. En de dingen die je niet zo lekker vond? Ach, die proef je over een tijdje weer, want hoe ouder je wordt, hoe meer je lust.

Na het proeven zijn we aan de slag gegaan met de pizza's. Vorige week hadden we al een deegbolletje gemaakt. Dat hebebn we nu gekneed voor de bodem van de pizza. Daarna ging er van allerlei lekkers op: tomatensaus, prei, ham of salami, champignon, en natuurlijk kaas! Nadat de pizza's in de oven waren geweest en wij even tijd hadden voor een lekker slokje drinkgen, konden we aan het smullen.

Het was een zeer geslaagde ochtend.
Namens alle kinderen van groep 1 en de juffen: Kok Ellen en alle hulpouders, hartelijk bedankt!
  

  
 


Groep 1 kookt! | maandag 4 april

Vandaag hebben we onze eerste kookles gehad van het project Stedeke Kookt!
Onder leiding van chefkok Ellen hebben we met een beetje hulp van de hulpouders een heerlijk broodje eiersalade gemaakt.We hebben zelf het deeg gekneed. Nadat de eitjes waren gekookt, hebben we ons eitje gepeld en hem met een eiersnijder in stukjes gesneden. Daarna gingen er nog een paar andere ingrediŽnten door, en was de eiersalade bijna klaar. Met de schaar nog een beetje bieslook knippen en toen was de eiersalade af. Ook de broodjes waren toen klaar in de oven, dus kon er lekker gesmuld worden.
   Volgende week maandag mogen we nog een keer! Wat we dan gaan maken, is nog even een verrassing.

Vrijdag 1 april / Kookles groep 2

Vanochtend mocht groep 2 pannenkoeken en appeltaart bakken bij Herberg de Pol. De appeltaarten werden gemaakt onder leiding van Gea Jansen en de pannenkoeken onder leiding van Jacco Touw. De kinderen mochten zelf van alles doen, zoals de appels snijden, het deeg kneden, het beslag maken en natuurlijk werd er flink geproefd. De pannenkoeken werden meteen opgegeten. De appeltaartjes gingen mee naar huis. Net als vorig jaar was het een groot succes. Over twee weken gaan we nog een keertje en dan wisselen de kinderen van gerecht.
        Koken groep 5 | donderdag 24 maart

Maandag 14 maart zijn we begonnen met kooklessen van echte koks.
Het zullen in totaal 4 lessen zijn.

De eerste les hebben we pizza gemaakt van tortilla's en een lekkere salade.
We moesten eerst veel groente snijden. We mochten allemaal onze eigen pizza beleggen met oa.tomatensaus, pesto, salami, paprika, champions etc. Even in de oven en dan lekker op eten. We vonden het allemaal erg lekker.

Woensdag 23 maart hebben we onze tweede kooksessie gehad. We hebben geleerd hoe we een loempia moesten maken. Met behulp van ouders en een super kok is dat heel aardig gelukt. Het eindresultaat was heerlijk. Hieronder staan wat foto's van de kooklessen. Meerdere foto's zijn te vinden op de T-schijf op school.


  

   
 


Koken groep 3 | donderdag 24 maart 2016

Maandag 14 maart en dinsdag 22 maart mocht groep 3 koken.
Voordat de koks konden beginnen moesten ze natuurlijk hun 'stedeke kooktschort' aan doen. De chef van vanochtend was Tom. Hij liet zien zien hoe je een slaatje moet maken. Alle groente fijn snijden. Let erop hoe je gaat snijden. In de goede volgorde. Op een klein pleistertje na is het heel goed gegaan.
Tijdens het koken moet je ook de ingredrienten proeven. De appel was favoriet. De kinderen hebben hard gewerkt want aan het einde van de ochtend was er zoveel gemaakt dat iedereen een bakje mee naar huis kon nemen. Zelfs voor de juffen en de meesters was er nog een hapje.
een paar kinderen weten al wat met pasen thuis gaan maken......Slaatje!

De onderste 6 foto's zijn van  22 maart. toen stond een wrap en een Spaanse tortilla op het menu. De groep werd in tweeen gesplitst en met hulp van ouders en chef Tom werd alles bereid. Ingredienten die eerst niet lekker leken werden in de tortilla heerlijk.
Het waren twee geslaagde ochtenden. Voor groep 3 zit het kook project erop. Ouders die mee hebben geholpen: Hartelijk dank.

 
 

 
 
 
 


Koken Groep 4 - deel 2  donderdag 24 maart 2016

Ook onze 3e en 4e kookles zitten er inmiddels op.
We hebben zelf pasta gemaakt met spinazie- en bolognesesaus, en als afluiting hebben we tiramisu gemaakt.
We kunnen dus nu allemaal een voor- hoofd- en nagerecht maken.
Voor meer foto's van het kookproject kunt u hier klikken

              
Dinsdagmiddag 8 maart was de 2e middag dat we mochten koken onder begeleiding van chef Yvonne. Deze middag waren de pizza's aan de beurt; zelf deeg kneden, ingredienten proeven en uiteindelijk je eigen pizza versieren en natuurlijk heerlijk smikkelen.

      
Vanmiddag (23 februari) zijn we voor de eerste keer dit jaar naar de Pol geweest voor het kookproject. We hebben een heerlijke antipasti gemaakt. Iedereen heeft hier iets van geproefd! Voor een uitgebreider verslag met foto's, klik hier.

Koken Groep 4 - deel 1  dinsdag 23 februari 2016

Vanmiddag zijn de kinderen van groep 4 voor de eerste keer dit jaar bij Herberg de Pol geweest. We hebben Italiaans 'gekookt, namelijk antipasti. We kregen eerst een uitleg van de ingredienten waar we mee gingen werken; courgette, mozzarella, aubergine en basilicum. Er werd uitgelegd hoe je een tomaat kunt ontvellen en we hebben pijnboompitten geproefd. Na de uitleg mochten we aan de slag. Eerst moesten de ingredienten in plakjes en blokjes gesneden worden en ingesmeerd met olie. De aubergine en stokbrood ging in de oven, daar moesten we even op wachten. Ondertussen hebben we pesto gemaakt. Alle ingredienten in de staafmixer en mixen maar. Ondertussen moest er natuurlijk wel geproefd worden. Na het maken van de pesto waren de broodjes en aubergine klaar. Er moest een stapeltje gemaakt worden van mozzarella, aubergine, courgette, tomaat en pesto. En op het stokbroodje kwamen blokjes tomaat.
De meeste kinderen hadden wat ingredienten nog nooit gehad, maar iedereen heeft het geproefd! Vooral de stokbroodjes vielen in de smaak.