Welkom op de pagina van groep 1!
                                                                                                                  
  
   Hallo, wij zijn groep 1!
In onze groep komen ook de instroomleerlingen,
die net 4 jaar zijn geworden. 
 


Dit is onze groepsknuffel,
Cor de Cobra.
Als deze knuffel wordt ingezet, mogen de kinderen voor een bepaalde tijd geen vragen stellen aan de leerkracht. Zo leren de kinderen zelfstandig te spelen en te werken.
Tijdens dit moment geeft de leerkracht instructie of begeleiding aan een kleine groep kinderen.
Juf Rianne Broeke
    


Juf MariŽlle van Drogen
(klassenassistent)
 
 

Goed om te weten:
Op dinsdag of donderdag gymmen we in het speellokaal. Op woensdag hebben we Nijntjegym in de grote sporthal.
Op de andere dagen kiezen we tussen buitenspelen of spel in het speellokaal. De gymschoenen moeten daarom op school elke dag beschikbaar zijn.


Belangrijke data voor de komende tijd:


28 t/m 31 mei
Veldtochtweek

dinsdag 19 juni:
Schoolfotograaf

dinsdag 26 juni:
schoolreisje

 


Wij spelen en werken in het thema:

(onder) water

Engelse woorden:
 

In dit thema leren we:

* woordenschatontwikkeling rondom het thema "water" (Wim de Spin)
 
 * ontdekkingsactiviteiten:
-

Versje en liedje van de week:

 
 
Hier leest u al het nieuws uit de groep.
 
ANWB Streetwise | maandag 14 mei
Na de vakantie stond er meteen weer een leuke activiteit gepland, want de mensen van de ANWB kwamen op school. Eens in de twee jaar krijgen we dit leuke verkeersproject van de gemeente gesubsidieerd. In groep 1 en 2 is er aandacht voor het veilig oversteken op de weg en de veiligheid van een kinderstoel. In het speellokaal hebben we diverse spelletjes gedaan omtrent oversteken, verkeersgeluiden raden en veiligheid.
 
    


 
Alweer bijna vakantie! | donderdag 26 april
Het is alweer bijna meivakantie, maar ook deze laatste weken hebben we nog een heleboel leuke dingen gedaan.

Op vrijdag 20 april hebben we de koningsspelen gevierd. Na een lekker ontbijtje, hebben we fijn samen gesport. We konden kiezen uit verschillende sporten en hebben allemaal 2 dingen gedaan. Er waren spelletjes, tennis, judo, voetbal en ook lekker gymmen in de grote zaal!
   

Deze week hebben we mooie kronen voor de koning versierd. Eerst moesten we een patroon leggen en dat steeds herhalen. Zo werd de kroon met het patroon (ja dat rijmt), steeds een beetje mooier!

Op donderdag hadden we heel bijzonder bezoek! De ouders van Jet kwamen hun nieuwe biggetjes van de boerderij laten zien. Ze zijn nog maar 5 dagen oud.

Vanmiddag was ook juf Judith weer op school. Zij wordt de juf van de instroomleerlingen na de vakantie. Eerst is ze heel druk geweest met het verbouwen van de hoekenklas. Het is nu een heel gezellige klas geworden en de instroomleerlingen mochten alvast een kijkje nemen.
Wat een weertje! | woensdag 18 april

Wat is het deze week lekker weer! Daarom hebben we dinsdagochtend lekker buiten gegymd. We hebben leuke boerderijspelletjes gedaan, zoals tractorrace, biggentikspel en melkpakken omvergooien. 's Morgens was het nog wel frisjes, maar het is wel veel leuker dan in het speellokaal gymmen.


 
Een ei is geen ei, twee ei is een half ei, 3 ei is een paasei! | donderdag 29 maart
Vandaag hebben we in de klas Pasen gevierd. 's Morgens hebben we eerst een hazenjacht gedaan, waarbij we op zoek zijn gegaan naar kinderen uit groep 8. Zij hadden zich verkleed en verstopt in Diepenheim en hadden allemaal leuke spelletjes voor ons bedacht. Na deze leuke activiteit hebben we kort gespeeld in de klas en daarna was het tijd om de tafel te dekken. Wat zag het er gezellig uit met onze versierde eieren en de mooie paasmandjes.
  

We hebben fijn gesmuld van de broodhaantjes, broodjes en natuurlijk de matzes!
Oja en natuurlijk ook van de eieren.
 
  

 
Bijzondere eitjes! | woensdag 28 maart

Vandaag hebben we allemaal 2 eieren meegenomen naar school om te versieren. Florian had zelfs nog meer eieren mee en die waren heel bijzonder! De eitjes waren heel verschillend, de ene groot, de ander klein, en weer een ander een beetje groen. De moeder van Florian heeft er een briefje bij geschreven, zodat we precies weten welke kip het ei heeft gelegd. Wat zijn er toch veel soorten kippen!

 
Het is bijna Pasen! | dinsdag 27 maart
Hoera, het is bijna Pasen! Dat betekent dat we een heleboel leuke dingen doen in de klas. We zijn druk bezig met onze paasmandjes, waar tijdens de paaslunch onze eitjes in kunnen liggen. Het is een werkje dat we heel goed zelf kunnen doen, en we zijn ontzettend trots op onze bakjes!

In de gymles hebben we ook spelletjes met eieren gedaan. We liepen met een lepel en een ei op de bank en mochten het ei niet laten vallen. Gelukkig waren het plastic eieren en geen echte, want af en toe viel er toch een op de grond. Daarnaast hebben we een heel leuk tikspel over vader haan en moeder kip gespeeld.
 
  


Bezoek voorstelling in de Reggehof | maandag 26 maart
Vandaag zijn we in het theater geweest. We hebben gekeken en geluisterd naar de voorstelling 'Help, ik heb een vlieg ingeslikt'. De voorstelling werd gespeeld door een meneer. Hij had vlak voor het slapen gaan per ongeluk een vlieg ingeslikt en de vlieg zoemde door zijn lichaam. De meneer bedacht gekke oplossingen, zoals een spin, een kip en een wolf opeten. Gelukkig kwam het uiteindelijk toch goed, nadat hij ineens heel hard moest niezen. Tijdens de voorstelling hebben we veel (klassieke) muziek gehoord. Het was een heel leuke voorstelling. Juf heeft ook het boek van het verhaal gekocht, dus kunnen we het nog een keertje teruglezen!
 
  
                                                                  Na afloop nog kort even de acteur zien en vragen gesteld.
 
Kuikentjes in de klas | dinsdag 20 maart
Vandaag hadden we heel bijzonder bezoek in de klas: kuikentjes. Op de boerderij van Florian zijn een heleboel kuikentjes geboren en hij heeft er vandaag een paar meegenomen naar de klas. We hebben voorzichtig naar de kuikentjes gekeken en gepraat over hoe ze groeien. In de bak stond ook een nep-moederkip. Dit is een warmtemachine die de kuikentjes warm houdt, net als de moederkip.
 
Thema lente | maandag 19 maart

We zijn al een paar weken fijn aan het werk over de lente. De bloembollen die we in de herfst hebben geplant, komen nu langzaam aan naar boven. We ruiken de hyacinten in de klas en knutselen prachtige narcissen en tulpen. Het is een vrolijke boel in de klas.
 
   
                        bloemen kopen in de bloemenwinkel          zelf een bloementuin tekenen

Nijntjegym | woensdag 14 maart
Vandaag zijn we begonnen met de nijntjegym. We krijgen 10 lessen van juf Miriam van de DGV. Wat is het leuk om in de grote sporthal te gymmen en wat een ruimte! Wat een verschil met het speellokaal. Deze keer hebben we al een heleboel leuke dingen gedaan: een springparcours, lekker rollen van de schuine mat, klimmen, klauteren en over de wiebelwip. We kunnen niet wachten tot de volgende les!

 
Rupsje Nooitgenoeg op het toneel | donderdag 15 februari
Vandaag was het dan eindelijk zover. Na 2 weken oefenen mochten we vandaag het toneel op om onze kunsten te laten zien. We hebben elke dag geoefend met het toneelstuk van Rupsje Nooitgenoeg. Gelukkig kenden we het verhaal al, dus het oefenen ging al snel goed!
Tijdens de toneelmiddag heeft verteller Florian het verhaal voorgelezen en hadden we een prachtige rups op het podium. Ook lieten we een paar versjes en liedjes horen. Tot slot kregen we een heel groot applaus. Dat hebben we zeker verdiend! Nadat we zelf op het toneel waren geweest, mochten we ook nog kijken bij de andere groepen. Dat was erg leuk, wat was er veel te zien en te beleven. We hebben geluisterd naar een ander toneelstuk, gedanst en vooral: genoten!
   
 
Bezoek aan de bieb... Sst de tijger slaapt! | maandag 29 januari
Vandaag zijn we bij de bibliotheek geweest. We hebben daar geluisterd naar het verhaal 'Sst de tijger slaapt'. Dit is de kerntitel van de Voorleesdagen 2018. Het is een spannend, maar ook erg leuk verhaal over een tijger en zijn dierenvriendjes. Zijn vriendjes hebben een verrassing, maar de slapende tijger ligt behoorlijk in de weg..
Nadat we naar het verhaal hebben geluisterd, hebben we in de grote zaal nog naar een filmpje van het verhaal gekeken. Ook was er nog een feestelijk liedje bij, waarop we hebben gedanst. Tot slot mochten we bij de bibliotheek een mooie kleurplaat van de tijger maken, onder het genot van een feestelijk hapje en een bekertje ranja.
Het was een gezellige middag.

Alle leerlingen hebben een tasje mee naar huis gekregen met daarin informatie over de voorleesdagen en de bibliotheek. Wist u dat kinderen gratis lid kunnen worden van de bieb?
 

 
De tweede kookles... woensdag 24 januari
Vandaag hadden we onze tweede kookles van het project 'Stedeke Kookt'. We zijn begonnen met een proeverij. Kok Ellen had voor ons diverse ingrediŽnten op een bordje gelegd en die mochten we allemaal proeven. Sommige dingen waren heerlijk, maar sommige dingen smaakten toch anders dan we dachten. Gelukkig mochten we de vieze dingen weer uitspugen en de lekkere dingen opeten. Tot slot kregen we nog een echt spekje om de smaak in de mond weer lekker te maken.

Daarna was het tijd voor het echte koken: een pizza maken! We mochten zelf onze pizza bedekken met allerlei lekkers. Het was mooi om te zien, dat een aantal kinderen een smaakje van de proeverij ook graag op de pizza wilden. Er werden pizza's salami, Hawaii en veel eigen pizzacreaties gemaakt. Daarna even wachten tot de oven onze pizza's had gebakken en dan: smullen maar! Sorry ouders, we wilden jullie graag wat laten proeven van onze pizza's, maar ze waren zo lekker dat we ze bijna allemaal helemaal hebben opgesmikkeld!

Alle hulpouders, hartelijk bedankt voor alle hulp!
 

 
Buiten en binnen storm! donderdag 18 januari
Oeff, wat een weer was het vandaag! In de kring hoorden we de wind buiten gieren en zelfs beuken! Gelukkig was het binnen lekker warm en konden we fijn spelen en gymmen. We hebben 's middags een aflevering van Koekeloere gekeken over de storm. Moffel en Piertje gingen toch naar buiten, ondanks de waarschuwing.. en tja, toen ging het mis.. Piertje waaide zo een boom in!

Omdat we niet naar buiten konden, bedacht juf een andere leuke activiteit. Het had ook wel een beetje te maken met storm... we gingen fruitsmoothies maken en mochten zelf het fruit snijden. Lekker en gezond en natuurlijk fantastisch om de storm in de blender te zien!
We hebben twee smaken smoothies gemaakt: banaan/kiwi en aardbei/bosvruchten. Smullen!!
 
 
Bezoek aan de supermarkt | woensdag 17 januari

Vandaag hebben we een bezoek gebracht aan de Spar. Met hulp van een aantal ouders hebben we rondgelopen en de producten van het boodschappenlijstje gezocht. Ook mochten we van Albert-Jan in het magazijn kijken. Wat was het groot! Daar zagen we ook de machine achter de flessenautomaat en hebben we even gevoeld in de koelcel.. Brrr, wat koud!

Tot slot mochten we bij de kassa zelf een paar boodschappen scannen en kregen we, natuurlijk nog een snoepstokje. Het was een heel leuke ochtend!
 

 
Wij koken in de Pol...| woensdag 10 januari
Vandaag hebben we de eerste kookles van chefkok Ellen gehad. We zijn begonnen met ket kenden van een eigen bolletje deeg. Daarna hebben we een heerlijke eiersalade gemaakt. We hebben de eieren gesneden met een eiersnijder en wat lekkere ingrediŽnten toegevoegd. Ondertussen hebben we van alles geproeft, zoals de mayonaise, mosterd, ui en bieslook. Sommige dingen waren niet zo lekker, maar alles bij elkaar smaakte het heel goed! Tot slot hebben we gesmuld van een broodje met daarop onze eigen eiersalade. Op 24 januari mogen we weer koken, hoera!

 
Kerstdiner | donderdag 21 december
Gisteravond hebben we het kerstfeest gevierd op school. We begonnen met het samen zingen in de hal. Dit was erg gezellig. Daarna mochten we aan tafel en hebben we gesmuld van alle lekkere hapjes op het buffet. Na het eten heeft juf Rianne nog het kerstverhaal verteld en hebben we het filmpje ervan bekeken. Toen waren we allemaal best wel moe en was het tijd om naar huis te gaan. Gelukkig kon iedereen nog even lekker uitslapen en hebben we elkaar een fijne kerstvakantie gewenst. Alle ouders hartelijk bedankt voor uw hulp bij het kerstdiner!


Post ontvangen!
We hebben deze week veel post ontvangen. Op dinsdag ontvingen we wel 3 enveloppen! En wel uit Frankrijk, Spanje en Finland. We hebben goed gevoeld aan de enveloppen, sommigen waren groot, anderen wat kleiner. Ook zat er een hele zware tussen! Op donderdag ontvingen we ook nog post uit Spanje en SloveniŽ. We hebben nu van alle deelnemende klassen een kaart ontvangen. Het is mooi om te zien hoe hard er is gewerkt door alle kinderen uit Europa. Ook hebben we 'gelukkig kerstfeest' in verschillende talen gelezen en gehoord.

We hebben deze week ook de filmpjes naar de andere groepen gestuurd. Ook ontvingen we filmpjes van de andere kinderen. Deze zijn allemaal te bekijken op de Twinspace van het project.

Tellen met kerstlichtjes...
Door de sneeuw naar de brievenbus... | maandag 11 december
Wauw, het heeft gesneeuwd en het sneeuwt zelfs nog even door. Wat zijn we er blij mee!

Ondertussen zijn onze kerstkaarten af en die hebben we samen naar de brievenbus gebracht. Nu is het wachten op de kerstkaarten van de andere kinderen uit Europa.

 
Dag Sinterklaas, hallo Kerstman! | donderdag 7 december
Vandaag kwamen de kinderen vol verbazing in de klas. Was het gisteren nog kaal en saai in de klas, nu staat de kerstboom er al en is er een heleboel versierd. Wat ziet het er al gezellig uit.

We zijn langzaam aan gestart met het werken over Kerst. We hebben rondgekeken in de klas en gepraat over de versieringen. Natuurlijk is het nog niet af, want er moeten nog mooie knutsels bij. De kinderen hebben zelf aangegeven wat ze graag willen maken: kerstmannen, rendieren en kerstbomen. Juf gaat daar nu werkjes voor verzinnen.

Juf heeft verteld dat we aan een internationaal project gaan werken. We zingen het lied 'Twinkle Little Star' en sturen kerstkaarten naar andere kinderen in Europa. We werken samen met Finland, Frankrijk, Spanje en SloveniŽ. Onze kerstkaarten zijn af en die gaan we maandag op de post doen. Klik hier voor de projectwebsite.

Donderdagmiddag hebben we met de hele school geknutseld voor kerst. In de groepen werden verschillende knutselwerkjes gemaakt, van ijskristallen tot engelen en van rendieren tot kerststukjes.
Het was een gezellige middag!
l
 
Dank u Sinterklaasje | dinsdag 5 december
Vandaag hebben we het Sinterklaasfeest versierd op school. De afgelopen dagen telden we af tot deze leuke dag. Al vroeg in de ochtend waren we op school en wachtten we op de Sint met zijn Pieten. Sint kwam eerst met 2 pieten en vroeg zich hardop af waar zijn andere pieten waren. Al gauw was het duidelijk: ze werden gebracht met de politie-auto...
In de klas hebben we bezoek gehad van Sint. Een aantal kinderen mocht bij Sinterklaas even een praatje komen maken, want wat had Sint toch weer veel in zijn boek geschreven. Samen zongen we nog een paar liedjes en ondertussen zetten de pieten de klas weer op de kop..

Nadat Sinterklaas vertrokken was, mochten we ons cadeautje gaan uitpakken. Wat hebben we mooie cadeau's gekregen. Dank u Sinterklaas!
   

 
Wat een lol! - donderdag 30 november

Wat hebben we een plezier deze week! We hebben weer een heleboel leuke dingen gedaan:
Als werkje spelen we luisterpiet. We luisteren goed naar de geluidskokers en moeten dezelfde geluiden bij elkaar zoeken. Ook tekenen we zelf een piet en vullen hem daarna op met gescheurde stukjes papier. Wat een prachtige kunstwerken maken we!

Verder doen we veel leuke pietenspelletjes. What's in the bag?
We gymmen er op los tijdens de pietengym en we bakken natuurlijk ook pepernoten!
   


Vanmorgen ontvingen we op school een speciaal telefoontje. Hoofdpiet belde om te zeggen dat we vandaag onze schoen mogen zetten! En dat willen we natuurlijk wel, maar we hadden geen reserveschoenen bij ons en we willen niet op 1 schoen naar huis hinkelen.. Gelukkig kwam al snel de oplossing: onze gymschoen zetten! Er werd volop gezongen voor Sint en zijn pieten. Nu maar afwachten of er morgen wat in de schoen zit..
Ondertussen blijven er vreemde verhalen uit Diepenheim komen. Niet alleen bij de Spar, maar ook bij het Geveltje en de Kasteleijn zijn dingen weg en liggen er gouden chocolademunten in de kassa. Gelukkig is school goed beveiligd en zullen de boevenpieten hopelijk niet bij ons komen...

 
Hoera! Sinterklaas is weer in het land! vrijdag 24 november
Het was even spannend of het wel goed kwam na de storm op zee, maar gelukkig is Sinterklaas weer in Nederland. Afgelopen week hebben we al fijn gespeeld en gewerkt in dit leuke nieuwe thema.
   

We hebben (fop)cadeautjes geschilderd en Sinterklaasjes gevouwen. Dat was nog best lastig, maar het resultaat is erg mooi geworden. Ook hebben we heerlijk gespeeld in de nieuwe hoeken; de sinthoek waar je verlanglijstjes kunt maken, de stoomboot hoek en we spelen ook fijn met de playmobil van Sinterklaas.
   

   

Ondertussen gebeuren er wel heel vreemde dingen in Diepenheim. Zo ontvingen we een bericht van de Spar dat er allemaal pepernoten en inpakpapier was gestolen. En er lagen allemaal chocolademunten in de kassa... heel vreemd! Ook bij het Geveltje was het donderdag raak, ook daar zat chocoladegeld in de kassa en was een van de schappen leeg.. Hoe kan dat nou?!
Afsluitende week thema herfst | donderdag 16 november
Deze week hebben we het thema herfst afgesloten. We hebben in deze laatste week gewerkt over spinnen. Wim de Spin heeft ons verteld hoe spinnen er uit zien en hoe zij hun web maken. Best griezelig, want veel spinnen hebben meer dan 2 ogen...
Tijdens de werkles hebben we met wasco een mooi spinnenweb gemaakt. Daarna plakten we daar een spinnetje in. Er werd druk geteld bij de 8 poten van de spin.
We hebben ook een spinnenweb op tafel gemaakt met Mien de Meetmuis. Mien wilde graag een mooi web maken voor Wim. We wisten nog goed de stappen van het maken van een spinnenweb en dus konden we met wat tape aan de slag. Meten is weten riep Mien, en dat hebben we laten zien. Wim de Spin was helemaal blij met zijn nieuwe web. Tot slot hebben we er nog wat vliegjes in gemikt.

Dinsdagmiddag hebben we samen met groep 8 bollen in de tuin geplant. Nu de bomen bijna allemaal kaal zijn en het steeds kouder wordt, vinden we het wel mooi geweest met de herfst. We willen straks graag weer lekker warm weer en vrolijke kleuren in de tuin. Met het bollenpakket hebben we de tuin alvast klaargemaakt voor de lente. De kinderen van groep 8 hebben geholpen met graven en planten. Het was een leuke middag... Nu moeten we nog een poosje wachten tot de bolletjes gaan groeien.

 
IVN-les in het Sterrebos | dinsdag 7 november
Vandaag zijn we met zijn allen naar het bos geweest. Daar hebben we een kabouterpad gelopen onder leiding van de mensen van de IVN. In het Sterrebos hebben we diverse spelletjes gedaan, zoals luisteren naar dierengeluiden, raden wat er in het kaboutermandje zat, bomen meten met onze handen en nog veel meer leuks. Het was een heel gezellige middag!
We werken nog even door over de herfst. Ondertussen hebben we al heel veel leuke dingen gedaan! We hebben vorige week heel mooie vliegenzwammen geverfd en in ons kabouterhoekje gespeeld.

Deze week werken we met Fred de Bever over de posities. Daarbij hoort een heel leuk spel met de stoel. Fred vertelt ons waar we moeten staan, op / onder / naast / voor / achter. We hebben de grootste schik!
Natuurlijk wordt er ook nog druk geteld. We hebben de stippen op de kabouterhuisjes geteld en de kabouters bij het goede huisje gelegd.
Einde van het monsterproject | donderdag 19 oktober
Deze week hebben we voor het laatst gewerkt over de monsters. We hebben naar een versje geluisterd over Kronkebonker. Kronkebonker houdt van donker... Dat was een heel leuk versje, maar we weten nog niet zo goed hoe Kronkebonker eruit ziet. Dat mochten de kinderen in een keuzewerkje laten zien. Er werden griezelige monsters gemaakt met wasco en ecoline.

Tot slot hebben we nog het grote griezelmonsterboek gelezen. Er waren heel veel monsters, kleine, lieve, grote, stinkende, slijmerige en stoute monsters. Het was een spannend boek, maar we hebben heel stoer doorgelezen tot het einde!

Nu kunnen we lekker uitrusten van onze monsterweken. Een fijne herfstvakantie allemaal!
Afsluiting KinderBoekenWeek | donderdag 12 oktober
Vandaag hebben we de Kinderboekenweek afgesloten met een schoolbrede knutselmiddag. Alle kinderen werden verdeeld over de diverse klassen, waar allerlei griezelknutsels werden gemaakt. Zo werden er skeletten, griezelbossen, heksen en spinnenwebben gemaakt. Het was mooi om te zien hoe alle leerlingen samenwerkten en elkaar helpen. Het was een gezellige middag!

 
Wat een leuke week! woensdag 11 oktober

Wat hebben we deze week al veel leuke dingen gedaan.
Gauw even een overzicht:
We zijn druk bezig met mooie gruffalo's te knutselen. We leren op een lijn te knippen en naar een voorbeeld te werken. Wat gaat het al goed!
Dinsdagochtend hebben we voorleesbezoek van de gemeente gehad. Dit bezoek is in het kader van de week van de duurzaamheid, die vaak samenvalt met de kinderboekenweek. Dit jaar gaat de week van de duurzaamheid over voedsel. Mevrouw Hietbrink kwam voorlezen uit het boek 'Ik zou wel een kindje lusten'. Het verhaal ging over een kleine krokodil die geen bananen meer wilde eten, maar wel een kindje zou willen proeven. Het was een grappig verhaal. Na afloop hebben we nog even gepraat over wat duurzaamheid is. We hebben geleerd dat het beter is om drinken in een beker mee te nemen, dan elke dag een pakje drinken. En ook dat we ons afval goed moeten scheiden, maar gelukkig doen we dat al op school!
We hebben geteld met de slang en vos uit de Gruffalo. Beide dieren hadden zin in een lekker hapje muis, maar daarvoor moesten ze wel een wedstrijdje doen. We gooiden met de dobbelsteen om te zien hoeveel stapjes vos of slang vooruit mocht. Het was een spannende strijd en we hebben heel veel geteld! Uiteindelijk hebben vos en slang allebei een keer een lekker hapje gehad en was het gelijkspel.
Op woensdag heeft juf ons het verhaal van Joke wil Spoken verteld. Joke was een beetje verdrietig, want ze heeft alleen maar witte spokenkleden. Die vindt ze veel te saai. Daarom hebben we allemaal een mooi nieuw spokenkleed ontworpen voor Joke. Binnenkort zijn onze mode-ontwerpen te zien in de Griezel-schoolkrant.
 
Opening van de Kinderboekenweek 'Griezelen' | woensdag 4 oktober
Vandaag hebben we de Kinderboeken week geopend. We mochten allemaal als heks, monster, spook of andere griezel verkleed. Nadat we alle griezels hebben bewonderd, zijn we naar het speellokaal geweest. Daar hebben we samen met groep 2 geluisterd naar het verhaal over de Gruffalo. Het was een leuk en spannend verhaal over de stoere, kleine muis en de Gruffalo. Na afloop hebben we nog even fijn gedanst op het kinderboekenweeklied van Kinderen voor Kinderen.
De komende weken staan verder in het teken van veel (voor)lezen en (boeken)monsters.

 
Meten met Mien de meetmuis | maandag 2 oktober
Deze week maken we een werkje met Mien de Meetmuis. Mien heeft ons geleerd dat je allerlei dingen kunt meten: dikke en dunne dingen, grote en kleine dingen. En die dingen kun je ook op volgorde zetten. Samen met Mien hebben we boeken gemeten. Eerst hebben we gekeken hoe groot de boeken op de tafel zijn en hebben we ze op rij gelegd van groot naar klein. Daarna hebben we gekeken hoe dik of dun de boeken zijn. Best grappig, want het grootste boek, is niet persť het dikste boek!
Tijdens de werkles maken we het werkje met de blokken en laten we zien dat we al kunnen meten. Mien zegt: "Meten is Weten!"

 
Kiezen met het digibord |  maandag 25 september
Sinds vandaag hebben we een nieuw keuzebord in de klas. We kiezen niet meer met onze kaartjes, maar met onze vingers op een beeldscherm. Het is even oefenen hoe je met je vinger moet slepen op het scherm, maar het gaat al steeds beter. 
   
 
Het werkje van deze week: zoek dezelfde.
In de kring zoeken we ons maatje met hetzelfde kaartje. Wat een leuk spel!


 
Look, it's a rainbow! | woensdag 20 september

Het is bijna herfst en de afgelopen week hebben we wisselend weer gehad. Veel regen, maar gelukkig ook af en toe een zonnetje. Zo kwamen de kinderen ook op het onderwerp regenboog. Bij de Engelse les zijn we hierover verder gegaan en hebben we de Engelse kleuren geleerd en het liedje over de regenboog gezongen. Klik op de foto voor het lied.

Hard gewerkt: alles al af! | dinsdag 19 september
Deze week hadden we geen knutselwerkje, maar een bouwwerkje. In de kring hebben we gepraat over de kube en wat je daar allemaal mee kunt doen. We hebben er een hoge toren mee gemaakt, die wel heel erg wiebelde...
In de werkles hebben alle kinderen een mooie toren gebouwd. Er werd druk gestapeld, geteld en vooral veel gelachen, wanneer de toren weer omviel. Sommige torens waren wel 15 kubes hoog! Daarnaast werd er geoefend met trappen bouwen en hebben de kinderen ook heerlijk hun eigen creaties gemaakt. 

      

Alle kinderen waren zo enthousiast, dat de werkjes dinsdagmiddag al af waren. De juffen zijn heel trots! Sommige kinderen wilden graag nog iets extra's doen over de herfst, dus daarom hebben we mooie herfstbladeren geverfd, met de vingers! De klas krijgt nu steeds meer een herfstsfeer.

Vanmiddag hebben we bij de rekenles een coŲperatieve werkvorm gedaan: zoek je maatje. Eerst hebben we gekeken naar de stippen op de dobbelsteen en geprobeerd om evenveel vingers op te steken. Daarna kregen we allemaal een kaartje van juf: een kaartje met stippen, vingers, of een cijfer. Daarna gingen we opzoek naar onze maatjes, die evenveel op het kaartje hebben staan. Dit ging al heel goed. Wat hebben we veel geteld!
 
Samen bouwen aan een leuke groep | dinsdag 5 september

Vandaag hebben we een leuke samenwerkingsopdracht gedaan. Alle kinderen vonden na de pauze een groot bouwblok onder de stoel. Met de blokken hebben we samen een groot bouwwerk gemaakt, wat van ons allemaal is. Elk kind mocht zelf bedenken waar hij/zij het blok neerzette of legde, maar het moest wel aansluiten bij de rest van het bouwwerk. Zo is er een prachtig groepswerk ontstaan.
    
 
De eerste schooldag! |  maandag 4 september

Vandaag was het dan zover, de eerste schooldag na de grote zomervakantie.
De juffen hebben er weer helemaal zin in!

We hebben een heel fijne dag gehad en ook al een heleboel dingen gedaan. Nadat we allemaal hebben verteld over de vakantie, hebben we fijn gespeeld in de klas. Daarbij hebben we meteen geleerd hoe we ons kiesbordkaartje moeten gebruiken. We hebben heerlijk gekleid, gebouwd en gepuzzeld. We hebben samen een filmpje gekeken over vriendjes en daarbij een liedje gezongen.
                                             

's Middags hebben we kennisgemaakt met Wim de Spin. Wim leert ons nieuwe woorden en hij had een speurtocht in de school uitgezet. Zo hebben we de hele school gezien en weten we waar de belangrijkste plekken zijn. Een paar kinderen zijn al begonnen met het eerste werkje: een mooie tekening van jezelf maken. Best lastig, maar wat hebben ze goed hun best gedaan. De zelfportretten zijn de komende weken te bewonderen in de klas.
Natuurlijk hebben we ook nog fijn buiten gespeeld en toen was de dag alweer voorbij.
Het was een fijne start!
      
 
Werken met Onderbouwd

In de kleutergroepen werken we met onze nieuwe methodiek: Onderbouwd. 
Wellicht heeft u de torens al in de gang zien staan: Villa Letterpret en de Rekenflat.
Deze twee vrolijke torens zijn de woonplekken van de handpoppen die bij deze methodiek horen. 

       
De rekenflat:                                                              Villa Letterpret:
Sjoerd de Cijferwoerd (tellen)                                      Arie de Letterkanarie (letters)
Hennie de Hen (optellen en splitsen)                           Aapjes Hak en Plak (klanken)
Mien de Meetmuis (meten)                                          Mollie Mol (lettergrepen)
Fred de Bever (ruimtelijke oriŽntatie)                           Wim de Spin (woordenschat)
                                                                                     Spider Walter (Engels)


Met de handpoppen worden nieuwe taal- en rekendoelen spelenderwijs aangeboden. Elk onderdeel heeft een eigen handpop, zodat kinderen weten waar ze aan gaan werken. We behandelen ťťn taal of rekendoel per week en daarbij hoort ook een werkje. Deze werkjes worden uitgevoerd met het ontwikkelingsmateriaal op school en ze worden spelenderwijs aangeboden. Om het werkje voor de kinderen herkenbaar te maken, hangt er een kaartje met de afbeelding van de handpop op het werkjesbord.

Wij zijn enthousiast over deze nieuwe methodiek, die nauw aansluit bij onze visie van spelenderwijs leren en ontwikkelen. Mocht u vragen hebben over deze nieuwe methodiek, dan kunt u bij de groepsleerkrachten terecht.