OBS Stedeke is een regelluwe school

26-07-2018
Obs Stedeke heeft van het Ministerie van OCW de kans gekregen deel te nemen aan het experiment Regelluwe scholen vanaf 1 juli 2018 t/m 1 augustus 2021. Deelname biedt de school de mogelijkheid af te wijken op onderdelen van de wet op primair onderwijs, met als doel de kwaliteit van het onderwijs en de leerkrachten verder te verbeteren. Kortom, een prachtkans waar we graag gebruik van maken!
Obs Stedeke zal met toestemming van de MR en het bestuur op drie gebieden afwijken van de wet- en regelgeving:
  1. Van onderwijstijd naar ontwikkeltijd voor leerkrachten
  2. Invoeren van 2 educatieve keuzedagen
  3. Invoeren van vaste instroommomenten voor kleuters
Waarom dit experiment?
Het experiment is een initiatief van voormalig staatssecretaris Dekker. In dit experiment krijgen scholen met aantoonbare goede onderwijskwaliteit meer ruimte voor eigen initiatieven. Basisscholen en scholen voor het voortgezet onderwijs die meedoen aan het experiment, mogen afwijken van bepaalde wet- en regelgeving. Het uitgangspunt is hierbij "verdiend vertrouwen". Tijdens het experiment wordt onderzocht of het afwijken van wet- en regelgeving leidt tot betere kwaliteit of grotere doelmatigheid van het onderwijs. Ook kan de uitkomst zijn dat bepaalde ruimte definitief beschikbaar komt, al of niet voor alle scholen in Nederland. Obs Stedeke wordt gedurende het traject intensief begeleid door het ministerie.

Welke scholen mogen aan het experiment deelnemen?
Dit zijn scholen voor primair en voortgezet onderwijs die het predicaat excellente school hebben ontvangen en/of waarvan de onderwijskwaliteit door de inspecties als goed beoordeeld is.

Toelichting op de regels waarvan obs Stedeke gaat afwijken om de kwaliteit te verbeteren:
Van onderwijstijd naar ontwikkeltijd
Gedurende het schooljaar heeft uw kind 5 extra vrije dagen, naast de 3 studiedagen dier altijd al waren. Deze dagen zullen gebruikt worden als studiedagen om de leerkrachten te scholen en te trainen. Op deze manier willen we de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Uit de ouderenquête bleek dat u vond dat de begeleiding van individuele leerlingen verbeterd kan worden. Daarom hebben we gekozen voor scholing die ingezet wordt voor het opleiden van de leerkrachten tot coach, gepersonaliseerd leren, projectmatig werken en het voeren van kindgesprekken. Hiervoor wordt een extern scholingstraject ingekocht. 
In de kalender zijn de extra vrije dagen opgenomen, de planning is in nauw overleg met de MR gemaakt. Het doel daarbij was om de impact voor u als ouder te minimaliseren en u op tijd te informeren.
Ook is er overleg geweest met de kinderopvang Hof van Twente in Diepenheim. Zij zullen op de studiedagen kinderopvang aanbieden in en rondom obs Stedeke. Van deze kinderopvang kunt u op deze dagen gebruik maken, ook als u momenteel geen structurele afnemer bent van kinderopvang. Meer informatie hierover volgt.

Invoeren van educatieve keuzedagen
Vanaf 1 augustus 2018 is het op obs Stedeke mogelijk om educatieve keuzemomenten aan te vragen. U kunt per kind, 2 keer per schooljaar een dag verlof aanvragen voor een educatieve activiteit. De aanvraag wordt vooraf beoordeeld door de directie. Na de verlofdag moet het kind kort iets vertellen/presenteren over wat het gedaan heeft.
Op obs Stedeke proberen we een rijke leeromgeving te creëren voor uw kind. Maar de leeromgeving van een kind is breder dan de school. Veel proberen we op school te organiseren, onder andere door activiteiten in Diepenheim of door deel te nemen aan Europese projecten. Toch zijn er leermogelijkheden buiten school die we niet binnen school kunnen bieden. De educatieve keuzedag kan veel meer mogelijkheden geven om te helpen de talenten van uw kind te ontwikkelen. Daarom willen we u als ouder de mogelijkheid geven om samen met uw kind zijn of haar horizon te verbreden.

Op de website van school (www.stedeke.nl) kunt u een aanvraagformulier voor de educatieve keuzedag vinden.
Een educatieve verlofdag kan op vele manieren ingevuld worden en hoeft niet altijd een relatief duur uitstapje te zijn naar een museum. Een bezoek op het werk van vader of moeder, een natuurwandeling met natuurgids in de hand kan natuurlijk ook. We zien uit naar uw voorstellen!

Echter, het educatieve verlof is nadrukkelijk niet bedoeld voor het verlengen van reguliere vakanties of vrije dagen.

Invoeren van vaste instroommomenten voor kleuters
Met ingang van 1 augustus 2018 hanteren wij vaste instroommomenten zijn voor kleuters in groep 1. Deze momenten zijn de maandagen na een vakantie. Op deze maandag stromen alle kleuters in, die in de periode tot de volgende vakantie 4 jaar worden. Kleuters die in de vakantie voor het instroommoment jarig zijn, starten ook op deze maandag.
Dit betekent dat kinderen eerder dan hun 4e verjaardag gaan starten op de basisschool. Hier is wel een tweetal voorwaarden aan verbonden:
  1. Het kind is zindelijk en kan zelfstandig naar het toilet
  2. Het kind kan zich zelfstandig aan en uitkleden
Wanneer een kind niet aan bovenstaande voorwaarden voldoet, kan het niet instromen. Het zal dan instromen op het volgende instroommoment.
Het voordeel is dat kinderen met een groepje bekenden starten in groep 1. Belangrijk is dat er in de tussenliggende tijd rust is in de groep. Er stromen geen kinderen in en er komen geen kinderen meer wennen. Dit heeft een positief effect op de ontwikkeling van de al schoolgaande kinderen.

Meer informatie?
Meer informatie over dit experiment kunt u vinden op www.regelluwescholen.nl. Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog vragen hebben, dan kunt u terecht bij de locatiedirecteur.